Wiek: 10 – 14 lat
Opis zajęć:
Czy wiesz dlaczego herbata zmienia kolor po dodaniu cytryny? Czemu nie wolno gotować kwaśnych potraw w aluminiowym garnku i udrożniać aluminiowych rur popularnymi, żrącymi preparatami? Dlaczego dachy starych budynków pokrywają się zielonym nalotem? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź na naszych zajęciach. Za pomocą prostych i bezpiecznych doświadczeń przedstawione zostaną podstawowe zagadnienia chemiczne, takie jak:
- odczyn (pH) różnych substancji (w tym skał)
- rozpuszczanie i wytrącanie osadu
- proste reakcje chemiczne
- ciężar, masa, gęstość, objętość
- mieszaniny (rodzaje, rozdzielanie)
- właściwości związków nieorganicznych stosowanych w życiu codziennym
- minerały w naszej kuchni
- związki organiczne (białka, tłuszcze, cukry)
Prowadząca: Roksana Maćkowska
Jestem absolwentką Wydziału Geologii UW, doktorem nauk o Ziemi. Przez 12 lat pracowałam w PAN Muzeum Ziemi w Warszawie, w tym przez 6 pełniłam obowiązki kierownika Działu Zbiorów Mineralogicznych i Petrograficznych. Aktualnie prowadzę własną firmę edukacyjną Geouniwersytet. Wyspecjalizowałam się w popularyzowaniu nauk geologicznych oraz w prowadzeniu zajęć (wykładów, lekcji, warsztatów) dla osób w prawie każdym wieku. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Meteorytowego i Towarzystwa Rapperswilskiego.